Прогнозування ефективності екстракорпорального запліднення у жінок з безпліддям, обумовленим хронічними запальними захворюваннями органів малого тазу, на підставі вивчення імунного гомеостазу - Грищенко, В.І.; Гольцев, А.М.; Грищенко, М.Г. (Доповіді НАН України, 2011)
Проведено статистичний аналiз показникiв системного клiтинного, гуморального iмунiтету та цитокiнового профiлю у жiнок з безплiддям, обумовленим хронiчними запальними процесами органiв малого тазу, та їх вплив на результативнiсть лiкування безплiддя методом екстракорпорального заплiднення (ЕКЗ). Виявлено особливостi змiни стану вивчених показникiв, якi визначають прогноз лiкування з використанням допомiжних репродуктивних технологiй. Видiлено критерiї прогнозування та вивчено їх прогностичну значущiсть. На користь позитивного ефекту ЕКЗ свiдчать низька концентрацiя NK-клiтин Т-лiмфоцитарного ряду (CD16^+56^+CD3^+), висока концентрацiя Т-регуляторних клiтин (CD4^+CD25^+), нормативне значення загального вмiсту Т-лiмфоцитiв (CD3^+), низька концентрацiя IНФγ та IL-10 в периферичнiй кровi. Найбiльш високу прогностичну значущiсть встановлено для показникiв клiтинної ланки iмунiтету (I = 0,96), дещо меншу — для цитокiнового профiлю (I = 0,95) i найменшу — для гуморального iмунiтету (I = 0,67).