Початкове заселення і подальше освоєння території України давньою людиною: синтез археологічних і палеогеографічних даних - Степанчук, В.М.; Матвіїшина, Ж.М.; Рижов, С.М.; Кармазиненко, С.П. (Вісник НАН України, 2012)
Висвітлено головні соціокультурні й палеокліматичні аспекти перших етапів залюднення та подальшого освоєння території України в палеоліті. Підкреслено перспективність і ефективність співпраці археологів та палеогеографів у вивченні ранньої доісторії країни. Особливу увагу приділено конкретним проявам взаємодії природного середовища та первісного суспільства на різних часових зрізах.