Популяційна структура та екологічна роль масових видів молюсків на шельфі острова Зміїний - Комісарова, М.С.; Ємельянов, І.Г.; Дикий, Є.О. (Доповіді НАН України, 2011)
Вивчено стан природних популяцій двох домінантних видів молюсків на шельфі о. Зміїний: мідії чорноморської (Mytilus galloprovincialis Lamarck, 1819) та рапани (Rapana venosa Valenciennes, 1846). Щільність популяції мідії становить 2,5–5 тис. особин на м², біомаса — 5–10 кг на м², фільтраційна активність — 57,12·10^6–76,5·10^6 л на добу, переважають особини молодших вікових груп. Популяція рапани має повну вікову структуру, самці крупніші за самок, співвідношення статей 1:1. Видами сформовано постійну систему міжпопуляційних взаємовідносин за типом "хижак — жертва", в якій не спостерігається депопуляція жертви.