Визначення прототипу категорії “музичні інструменти” у ході психолінгвістичного експерименту - Хаджиоглова, О.Г. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті розглядаються результати однієї з частин психолінгвістичного експерименту, в ході якого респондентам було пропоновано протягом однієї хвилини вигадати “музичні” прізвища, в основі яких були б назви музичних інструментів. Експеримент був проведений з українськими студентами немузичного профілю. Вдалося виділити ряд музичних інструментів, які відносяться до ядра категорії: скрипка, барабан, гітара, сопілка,фортепіано, баян, труба. Був проведений порівняльний аналіз вигаданих і реально існуючих українських прізвищ, що допомогло адекватніше підійти до виділення інструментів, які найкраще представлені у свідомості українських студентів. Ключові слова: прототип, категорія, категоризація, ядро, периферія, прізвища, музичні інструменти.