Розгортання міських топосів у зарубіжній дитячій літературі (на матеріалі роману Муні Вітчер “Ніна – дівчинка планети Шостого Місяця”) - Качак, Т.Б. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
У статті пропонується аналіз особливостей розгортання міських топосів у романі сучасної італійської письменниці Муні Вітер “Ніна – дівчинка планети Шостого Місяця”.Реальним міським топосам Мадрида (будинок, вулиця, парк, готель) та Венеції (площа Сан-Марко, статуя Крилатого Лева, вілла “Еспазія” та інші) протиставлені просторові елементи вигаданої планети Ксоракс. Риси міських топосів у сучасній зарубіжній дитячій літературі мають свою специфіку: казковий характер, гіперболізацію у зображенні фантастичних просторових елементів, пов’язаність із просторовою і часовою сферами пригод головного героя. Ключові слова: місто, міський топос, реальний і вигаданий світ.