Вплив мовних та позамовних чинників на збагачення словникового складу сучасної української літературної мови - Гудима, Н.В. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
Необхідність вивчення запозичених слів обумовлена рівнем і частотою мовних контактів, збільшенням міжмовного обміну та освіченістю суспільства, вивченням іноземних мов. У статті проаналізований вплив основних мовних (інтралінгвістичних, інтрамовних, внутрішніх, внутрімовних) і позамовних (екстралінгвістичних, екстрамовних, зовнішніх) факторів на збільшення словникового складу української мови. Запропонована авторська класифікація відповідних причин запозичення іноземних слів. Ключові слова: мовний фактор, позамовний фактор, екстралінгвістичний, інтралінгвістичний, запозичення, причина, класифікація, словниковий склад.