Pоdstawowe problemy polskiej i ukraińskiej frazeologii - Mycan, D.М. (Актуальні проблеми слов’янської філології. Серія: Лінгвістика і літературознавство, 2010)
W przedstawionym artykule rozpatrywują się problemy frazeologii w języku polskim i ukraińskim. We frazeologii teoretycznej są to przedewszystkim problemy związane z systemem terminów i pojęć naukowych, również miejscem frazeologii w leksykalnym składzie języka i określeniem jej granic. We frazeologii praktycznej – to są problemy związane z tłumaczeniem JF. Pojęcia podstawowe: frazeologia, frazeologizm, idiom, ekwiwalencja frazeologizmu.