Локалізація обмінних катіонів і відновленого металу в цеоліті NiNaY методом термопрограмованої десорбції аміаку - Патриляк, Л.К.; Коровіцина, Г.С.; Патриляк, К.І.; Яковенко, А.В.; Манза, І.А.; Бартош, П.І. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2003)
Показано, що характер спектрів термопрограмованої десорбції аміаку нікельвмісного цеоліту Y зумовлений розподілом катіонів і металічного нікелю по окремих позиціях цеолітної структури. Отже, цей метод можна розглядати як перспективний для локалізації катіонів і металу всередині цеолітних кристалів.