Розробка промислової екологічно чистої енергозберігаючої пірогенної технології нанооксидів - Тарасевич, Ю.С.; Горбик, П.П. (Поверхность, 2010)
В розвинених промислових країнах в даний час стрімко розвивається технологія виробництва нанодисперсних матеріалів, зокрема нанодисперсних оксидів. Один із перспективних методів їх синтезу грунтується на використанні хлоридної пірогенної технології. Її особливістю є наявність великої кількості хлоридних сполук у виробничому процесі, що ускладнює виконання норм екологічної безпеки. В даній роботі розглядається ряд нових рішень з метою створення промислової енергозберігаючої екологічно чистої пірогенної технології нанооксидів. Тепло, яке виділяється в технологічному процесі, пропонується використовувати для проведення стадій пошарового спалювання вихідних компонентів, протитечійного очищення, коагуляції, модифікування частинок та десорбції з їх поверхні побічних продуктів реакції з утворенням замкнутого по хлору циклу. Комплексний підхід включає розробку способу синтезу та створення нової конструкції пальника, реактора, коагулятора та десорбера.