Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги

Изучали влияние экзогенных салициловой кислоты (СК), абсцизовой кислоты (АБК) и цитокинина (кинетин) на теплоустойчивость изолированных семядолей Cucumis sativus L. Предварительная обработка всеми тремя соединениями (10-6 м) повышала количество выживших семядолей после их 10-минутного нагрева при 47...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2006
Автори: Колупаєв, Ю.Є., Мусатенко, Л.І., Косаківська, І.В., Карпець, Ю.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України 2006
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/3969
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги / Ю.Є. Колупаєв, Л.І. Мусатенко, І.В.Косаківська, Ю.В. Карпець // Укр. ботан. журн. — 2006. — Т. 63, № 6. — С. 837-844. — Бібліогр.: 25 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-3969
record_format dspace
spelling irk-123456789-39692009-07-15T12:01:19Z Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги Колупаєв, Ю.Є. Мусатенко, Л.І. Косаківська, І.В. Карпець, Ю.В. Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин Изучали влияние экзогенных салициловой кислоты (СК), абсцизовой кислоты (АБК) и цитокинина (кинетин) на теплоустойчивость изолированных семядолей Cucumis sativus L. Предварительная обработка всеми тремя соединениями (10-6 м) повышала количество выживших семядолей после их 10-минутного нагрева при 470 С. При этом после 24-часовой обработки семядолей СК и АБК в них повышалось суммарное содержание пероксидов, а воздействие кинетина уменьшало величину этого показателя. Через 24 ч после нагрева в семядолях, обработанных СК, АБК и кинетином, содержание пероксидов было значительно меньшим, чем в контроле. Антиоксидант ионол (9x10-5 м) уменьшал количество пероксидов в семядолях как перед нагревом, так и после него и повышал процент выживания семядолей заметно слабее, чем СК и АБК. Антиоксидант подавлял индуцируемое СК и АБК накопление пероксидов в семядолях и уменьшал проявление защитного действия СК и АБК при повреждающем нагреве. Сделан вывод о необходимости образования активных форм кислорода для реализации защитных эффектов СК и АБК. The influence of exogenous salicylic acid (SA), abscisic acid (ABA) and cytokinin (kinetin) on thermal resistance of Cucumis sativus L. isolated cotyledons was studied. Pretreatment with all these three compounds (10-6 М) raised the quantity of cotyledons that survived after 10-minute heating at 47 °С. Thus, a 24 h treatment of cotyledons by SA and ABA raised the total contents of peroxide compounds in them, while the influence of kinetin reduced this index. After 24 h heating in the cotyledons treated by SA, ABA and kinetin the contents of peroxide compounds was notably less than it was in the control. Antioxidant ionol (9•10-5 М) reduced the quantity of peroxide compounds in cotyledons both before and after heating, raising the percentage of the survived cotyledons. However, the influence of ionol on survival distinctly conceded to the effects of SA and ABA. The antioxidant supressed accumulation of peroxide compounds induced by SA and ABA in cotyledons and reduced of SA and ABA protective activities at damaging heating. A conclusion is made as for necessity of reactive oxygen species formation for SA and ABA protective effects realization. 2006 Article Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги / Ю.Є. Колупаєв, Л.І. Мусатенко, І.В.Косаківська, Ю.В. Карпець // Укр. ботан. журн. — 2006. — Т. 63, № 6. — С. 837-844. — Бібліогр.: 25 назв. — укр. 0372-4123 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/3969 uk Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин
Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин
spellingShingle Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин
Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин
Колупаєв, Ю.Є.
Мусатенко, Л.І.
Косаківська, І.В.
Карпець, Ю.В.
Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
description Изучали влияние экзогенных салициловой кислоты (СК), абсцизовой кислоты (АБК) и цитокинина (кинетин) на теплоустойчивость изолированных семядолей Cucumis sativus L. Предварительная обработка всеми тремя соединениями (10-6 м) повышала количество выживших семядолей после их 10-минутного нагрева при 470 С. При этом после 24-часовой обработки семядолей СК и АБК в них повышалось суммарное содержание пероксидов, а воздействие кинетина уменьшало величину этого показателя. Через 24 ч после нагрева в семядолях, обработанных СК, АБК и кинетином, содержание пероксидов было значительно меньшим, чем в контроле. Антиоксидант ионол (9x10-5 м) уменьшал количество пероксидов в семядолях как перед нагревом, так и после него и повышал процент выживания семядолей заметно слабее, чем СК и АБК. Антиоксидант подавлял индуцируемое СК и АБК накопление пероксидов в семядолях и уменьшал проявление защитного действия СК и АБК при повреждающем нагреве. Сделан вывод о необходимости образования активных форм кислорода для реализации защитных эффектов СК и АБК.
format Article
author Колупаєв, Ю.Є.
Мусатенко, Л.І.
Косаківська, І.В.
Карпець, Ю.В.
author_facet Колупаєв, Ю.Є.
Мусатенко, Л.І.
Косаківська, І.В.
Карпець, Ю.В.
author_sort Колупаєв, Ю.Є.
title Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
title_short Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
title_full Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
title_fullStr Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
title_full_unstemmed Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
title_sort вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей cucumis sativus l. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги
publisher Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України
publishDate 2006
topic_facet Фізіологія, біохімія та клітинна біологія рослин
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/3969
citation_txt Вплив саліцилової кислоти і фітогормонів на теплостійкість сім'ядолей Cucumis sativus L. у зв'язку зі зрушеннями прооксидантно-антиоксидантної рівноваги / Ю.Є. Колупаєв, Л.І. Мусатенко, І.В.Косаківська, Ю.В. Карпець // Укр. ботан. журн. — 2006. — Т. 63, № 6. — С. 837-844. — Бібліогр.: 25 назв. — укр.
work_keys_str_mv AT kolupaêvûê vplivsalícilovoíkislotiífítogormonívnateplostíjkístʹsímâdolejcucumissativusluzvâzkuzízrušennâmiprooksidantnoantioksidantnoírívnovagi
AT musatenkolí vplivsalícilovoíkislotiífítogormonívnateplostíjkístʹsímâdolejcucumissativusluzvâzkuzízrušennâmiprooksidantnoantioksidantnoírívnovagi
AT kosakívsʹkaív vplivsalícilovoíkislotiífítogormonívnateplostíjkístʹsímâdolejcucumissativusluzvâzkuzízrušennâmiprooksidantnoantioksidantnoírívnovagi
AT karpecʹûv vplivsalícilovoíkislotiífítogormonívnateplostíjkístʹsímâdolejcucumissativusluzvâzkuzízrušennâmiprooksidantnoantioksidantnoírívnovagi
first_indexed 2023-03-24T08:28:19Z
last_indexed 2023-03-24T08:28:19Z
_version_ 1796139104413417472