Аналіз фільтрату полігону побутових відходів № 5 м. Києва - Герцюк, М.М.; Ковальчук, T.; Капрал, K.; Лисиченко, Г.В. (Техногенно-екологічна безпека та цивільний захист, 2010)
Проведені дослідження складу фільтрату Київського полігону № 5. Методом двомірної газової хроматографії в поєднані з хромато-мас-спектрометрією ідентифікований спектр органічних сполук, що знаходяться в складі фільтрату. Дослідження свідчать про інтенсивне проходження процесів хімічного і біологічного розкладу органічних сполук. Для уникнення небезпеки негативного впливу складових фільтрату на навколишнє середовище необхідно дотримуватись норм складування відходів і запобігати несанкціонованому вивозу токсичних речовин на полігон.