Фiзико-хiмiчнi показники як гарантiя якостi мастильно-холодильних рiдин і технологiчних мастил - Микитенко, В.С.; Будзинська, I.А.; Євтушенко, В.В.; Лукичов, О.I. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
Обгрунтовано комплекс фiзико-хiмiчних показникiв якостi, що в певній мірі гарантують технологiчнi властивостi мастильно-холодильних рiдин і технологiчних мастил. На основi зазначеного комплексу показникiв розроблено державнi стандарти ДСТУ 3927-1999 "Нафтопродукти. Рiдини мастильно-холодильнi. Номенклатура показникiв якостi” та ДСТУ 3914-1999 "Нафтопродукти. Мастила технологiчнi. Номенклатура показникiв". Зазначені державні стандарти набули чинності з 01.07.2000 р., що дозволить розробляти продукти та нормативну документацiю на мастильно-холодильні рідини і технологічні мастила на сучасному рiвнi та виключить можливість надходження на ринок України недоброякiсних мастильних матерiалiв як вiтчизняного, так i зарубiжного виробництва.