Вплив катіонного складу цеолітів Y, одержаних in situ, на розподіл продуктів крекінгу кумолу - Яковенко, А.В.; Патриляк, Л.К.; Ліхньовский, Р.В.; Патриляк, К.І. (нститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2001)
На основі вітчизняного каоліну in situ синтезовано ряд мікросферичних і гранульованих цеолітвмісних каталізаторів, вивчено їх властивості імпульсним методом крекінгу кумолу у зіставленні з властивостями зразків, одержаних на основі порошкоподібного цеоліту. Досліджено вплив вмісту цеолітної фази та її катіонного складу на активність каталізаторів і розподіл основних продуктів крекінгу кумолу – пропілену та бензолу. На зразку CaNaY виявлено аномальний розподіл компонентів з переважанням пропілену зі значним відхиленням від стехіометрії, тоді як на більшості зразків мають місце відхилення на користь бензолу. Одержані результати трактуються з позицій різних кількості і сили кислотних центрів Бренстеда та Льюїса у синтезованих зразках, що спричиняється до різного перебігу процесів хемосорбції компонентів, їх первинних і вторинних перетворень.