Декоративні елементи скіфських головних уборів. До інтерпретації так званих “великих ворварок” - Клочко, Л. (Відлуння віків, 2011)
Цікавість до скіфів не згасає від того часу, коли у 1763 році було розкопано перший курган — Литу Могилу поблизу м. Єлисаветграда (зараз — Кіровоград), й приголомшені сучасники побачили чудові витвори майстрів І тис. до н.е. Зараз число предметів, які походять зі скіфських могил, поселень, городищ складає десятки тисяч: зброя, посуд, вузда, різноманітні оздоби.