Ліквідація приватної торгівлі у Харкові в умовах згортання НЕПу (1927–1929 рр.) - Онацький, М. (Історія України: маловідомі імена, події, факти, 2011)
У статті розглянуто процес ліквідації приватної торгівлі у Харкові наприкінці 1920-х рр. Проаналізовано причини та напрями зникнення приватноторгового підприємництва у місті. Висвітлено негативні наслідки скорочення приватноторгівельної мережі в столиці УСРР. Встановлено основні шляхи трансформації приватноторгового капіталу, з’ясовано нові види занять колишніх крамарів та наслідки зміни їхнього соціального статусу.