Технологічні параметри культивування клітин-продуцентів для одержання інтерферонів І типу - Пенчук, Ю.М.; Карпов, О.В.; Поводзинський, В.М.; Верьовка, С.В.; Ульберг, З.Р. (Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008)
Вивчали основні технологічні параметри культивування клітин-продуцентів інтерферону І типу (α/β-ІФН) у створеній авторами дослідній установці з використанням як індуктора молекулярного комплексу дріжджова РНК– гідрохлорид тилорону, іммобілізованого на гранулах сферону-300 (ІММК). Досліди проводили на моно-нуклеарних клітинах крові людини (суспензійна культура) та клітинах перещеплюваної лінії тестикулів поросят (моношарова культура). Визначено оптимальні співвідношення кількості клітин-продуцентів та частинок ІММК у середовищі культивування й оптимальні для культивування клітин швидкості перемішування культурального середовища для кожної з культур. Зроблено висновок щодо важливості точного визначення зазначених технологічних параметрів для застосування біореакторів з метою одержання препаратів ІФН у виробничих умовах з використанням ІММК.