Оцінка ефективності дослідної установки для одержання інтерферонів І типу - Пенчук, Ю.М.; Карпов, О.В.; Поводзинський, В.М.; Верьовка, С.В.; Ульберг, З.Р. (Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008)
Описано експериментальну установку з програмованою дією для культивування клітин та здійснення ними індукованого біосинтезу інтерферонів (ІФН) типу І за допомогою розроблених раніше частинок іммобілізованого комплексного індуктора (ІММК) багаторазової дії. Показано її ефективність у разі культивування як моношарових, так і суспензійних клітин<продуцентів ІФН. Вивчено фізіологічні умови культивування клітин обох типів в установці. Зроблено висновок щодо доцільності використання установок такого типу для одержання біологічно активних речовин в умовах застосування даної технології.