Розроблення та створення національної колекції морських навігаційних карт і Океанографічного атласу Чорного та Азовського морів - Симоненко, С.В.; Белокопитов, В.М.; Болтачов, О.Р.; Борис, О.М.; Годін, Є.О.; Голодов, М.Ф.; Ільїн, Ю.П.; Коновалов, С.К.; Марченко, О.Г.; Падакін, Д.Ю. (Вісник НАН України, 2012)
В статті розглянуто важливу для України науково-технічну проблему — інформаційне забезпечення безпеки мореплавства, наукових досліджень і використання природно-ресурсного потенціалу в Азово-Чорноморському басейні. Створено і впроваджено національну колекцію морських навігаційних карт (164 паперових і понад 250 електронних) й Океанографічний атлас Чорного та Азовського морів, який містить понад 780 карт. Вони відповідають рівню найкращих світових зразків і активно застосовуються у практичній діяльності морегосподарського комплексу України, у наукових та навчальних закладах.