Втечі військових поселенців у козацькі війська в першій половині ХІХ ст. (за матеріалами Центрального державного історичного архіву України, м. Київ) - Цубенко, В. (Чорноморська минувшина, 2011)
Вперше публікуються документи з Центрального державного історичного архіву України у м. Києві, що висвітлюють важливі аспекти, специфіку, характер і форми соціальних протестів на території військових поселень кавалерії на півдні Україні у першій половині ХІХ ст.