Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття

У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. А...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Видавець:Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
Дата:2011
Автор: Шаповал, Л.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України 2011
Назва видання:Народна творчість та етнологія
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Цитувати:Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр.

Репозиторії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-43424
record_format dspace
spelling irk-123456789-434242013-04-28T03:06:39Z Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття Шаповал, Л. Етнос. Культура У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. Авторка наголошує на глибокому символічному змісті прикрас: хлібного колосся, хлібних зерен, барвінку, копійок, жита. Увагу акцентовано на обмеженнях, правилах під час виготовлення весільного хліба серед коровайниць та членів родини, у якій відбуватиметься весілля. В статье освещён один из элементов культуры жизнеобеспечения – народное питание, а именно обрядный хлеб на свадьбе в конце XX – в начале XXI века. Со слов каравайницы с. Опошне (Полтавская обл.) Екатерины Порскало были записаны рецепты выпечки обрядного свадебного хлеба: каравая, медовиков, шишек, пирогов, свадебного хлеба и рассказы об обрядности во время изготовления печенья. Автор подчеркивает глубокое символическое содержание украшений: хлебного колосья, хлебных зёрен, барвинка, копеек, ржи, которыми украшали свадебный каравай. Внимание акцентируется на ограничениях, правилах во время изготовления свадебного хлеба среди каравайниц и членов семьи, в которой состоится свадьба. The article illumines one of the compounds of folk nourishment, namely, a ritual wedding bread in the last XXth - early XXIst centuries. There are the recipes of baking the ritual wedding pastry (round loaf, honey cakes, shyshkas, pies, wedding bread) according to the words of a round loaf maker from Opishnia (Poltavshchyna) Kateryna Porskalo. The author accentuates the profound symbolical meaning of the ornaments: ear of wheat, grains, periwinkle, kopecks, rye. Also there is an author’s accent on the limitations and regulations among the round loaf makers and the members of a wedding family while baking a wedding pastry. 2011 Article Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр. 0130-6936 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424 [392.51+664.683](477.53)“312” uk Народна творчість та етнологія Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Етнос. Культура
Етнос. Культура
spellingShingle Етнос. Культура
Етнос. Культура
Шаповал, Л.
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
Народна творчість та етнологія
description У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. Авторка наголошує на глибокому символічному змісті прикрас: хлібного колосся, хлібних зерен, барвінку, копійок, жита. Увагу акцентовано на обмеженнях, правилах під час виготовлення весільного хліба серед коровайниць та членів родини, у якій відбуватиметься весілля.
format Article
author Шаповал, Л.
author_facet Шаповал, Л.
author_sort Шаповал, Л.
title Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
title_short Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
title_full Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
title_fullStr Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
title_full_unstemmed Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
title_sort весільне печиво в опішні наприкінці хх – на початку ххі століття
publisher Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
publishDate 2011
topic_facet Етнос. Культура
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424
citation_txt Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр.
series Народна творчість та етнологія
work_keys_str_mv AT šapovall vesílʹnepečivovopíšnínaprikíncíhhnapočatkuhhístolíttâ
first_indexed 2023-10-18T17:58:19Z
last_indexed 2023-10-18T17:58:19Z
_version_ 1796142977437925376