Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття
У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. А...
Збережено в:
Видавець: | Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України |
---|---|
Дата: | 2011 |
Автор: | |
Формат: | Стаття |
Мова: | Ukrainian |
Опубліковано: |
Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України
2011
|
Назва видання: | Народна творчість та етнологія |
Теми: | |
Онлайн доступ: | http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424 |
Теги: |
Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
|
Цитувати: | Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр. |
Репозиторії
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraineid |
irk-123456789-43424 |
---|---|
record_format |
dspace |
spelling |
irk-123456789-434242013-04-28T03:06:39Z Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття Шаповал, Л. Етнос. Культура У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. Авторка наголошує на глибокому символічному змісті прикрас: хлібного колосся, хлібних зерен, барвінку, копійок, жита. Увагу акцентовано на обмеженнях, правилах під час виготовлення весільного хліба серед коровайниць та членів родини, у якій відбуватиметься весілля. В статье освещён один из элементов культуры жизнеобеспечения – народное питание, а именно обрядный хлеб на свадьбе в конце XX – в начале XXI века. Со слов каравайницы с. Опошне (Полтавская обл.) Екатерины Порскало были записаны рецепты выпечки обрядного свадебного хлеба: каравая, медовиков, шишек, пирогов, свадебного хлеба и рассказы об обрядности во время изготовления печенья. Автор подчеркивает глубокое символическое содержание украшений: хлебного колосья, хлебных зёрен, барвинка, копеек, ржи, которыми украшали свадебный каравай. Внимание акцентируется на ограничениях, правилах во время изготовления свадебного хлеба среди каравайниц и членов семьи, в которой состоится свадьба. The article illumines one of the compounds of folk nourishment, namely, a ritual wedding bread in the last XXth - early XXIst centuries. There are the recipes of baking the ritual wedding pastry (round loaf, honey cakes, shyshkas, pies, wedding bread) according to the words of a round loaf maker from Opishnia (Poltavshchyna) Kateryna Porskalo. The author accentuates the profound symbolical meaning of the ornaments: ear of wheat, grains, periwinkle, kopecks, rye. Also there is an author’s accent on the limitations and regulations among the round loaf makers and the members of a wedding family while baking a wedding pastry. 2011 Article Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр. 0130-6936 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424 [392.51+664.683](477.53)“312” uk Народна творчість та етнологія Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України |
institution |
Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine |
collection |
DSpace DC |
language |
Ukrainian |
topic |
Етнос. Культура Етнос. Культура |
spellingShingle |
Етнос. Культура Етнос. Культура Шаповал, Л. Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття Народна творчість та етнологія |
description |
У статті висвітлено один з елементів народного харчування, а саме – обрядовий хліб на весіллі наприкінці ХХ – на початку ХХІ ст. Зі слів коровайниці з Опішні (Полтавщина) Катерини Порскало записано рецепти випічки обрядового весільного печива: короваю, медяників, шишок, пирогів, весільної хлібини. Авторка наголошує на глибокому символічному змісті прикрас: хлібного колосся, хлібних зерен, барвінку, копійок, жита. Увагу акцентовано на обмеженнях, правилах під час виготовлення весільного хліба серед коровайниць та членів родини, у якій відбуватиметься весілля. |
format |
Article |
author |
Шаповал, Л. |
author_facet |
Шаповал, Л. |
author_sort |
Шаповал, Л. |
title |
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття |
title_short |
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття |
title_full |
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття |
title_fullStr |
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття |
title_full_unstemmed |
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття |
title_sort |
весільне печиво в опішні наприкінці хх – на початку ххі століття |
publisher |
Iнститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології iм. М.Т. Рильського НАН України |
publishDate |
2011 |
topic_facet |
Етнос. Культура |
url |
http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/43424 |
citation_txt |
Весільне печиво в Опішні наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття / Л. Шаповал // Народна творчість та етнологія. — 2011. — № 6. — С. 57-61. — Бібліогр.: 14 назв. — укр. |
series |
Народна творчість та етнологія |
work_keys_str_mv |
AT šapovall vesílʹnepečivovopíšnínaprikíncíhhnapočatkuhhístolíttâ |
first_indexed |
2023-10-18T17:58:19Z |
last_indexed |
2023-10-18T17:58:19Z |
_version_ |
1796142977437925376 |