Інжектована протонна провідність спряжених полімерів при високих температурах - Бортишевський, В.А.; Каменських, Д.С.; Мельникова, С.Л.; Кухар, В.П. (Доповіді НАН України, 2011)
У синтезованих полімерних матеріалах на основі ацетилену, карбаміду та полівінілхлориду виявлено істотну протонну провідність, яка досягає значень 1·10^−6 См/см — 4,1·10^−4 См/см у діапазоні температур від 50 до 460 °C відповідно. Встановлено, що необхідною умовою забезпечення протонної провідності цих полімерів є каталітичне генерування та інжектування достатної кількості протонів у досліджуваний матеріал, розміщений у низькопотенційному електричному полі (0,1–10 В). Транспорт протонів у полімерній основі здійснюється за участю спряжених [–CH=CH–CH=CH–]n, [=CH–N=CH–N=CH–]m, [–C≡C–C≡C–]x або кумульованих [=C=C=C=C=]y кратних зв'язків. Показано переваги як протонного провідника продукту окиснювальної дегідрополіконденсації ацетилену, розвинена питома поверхня (320 м^2/г) якого сприяє зниженню опору перенесення протона з генератора до вуглеводневого ланцюга полімеру.