Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми

Визначено колонієутворюючу здатність дріжджових грибів S. cerevisiае, суспендованих у розчині “10% диметилсульфоксиду – 0,135М NaCl – вода”, після заморожування зі швидкостями 1, 5 та 10°С/хв. Методом точкової термографії встановлено залеж- ність локальної середньої швидкості охолодження у зразку,...

Повний опис

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2010
Автор: Сакун, О.В.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України 2010
Назва видання:Проблемы криобиологии
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/44457
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми / О.В. Сакун // Пробл. криобиологии. — 2010. — Т. 20, № 1. — С. 59-65. — Бібліогр.: 8 назв. — укр., англ.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-44457
record_format dspace
spelling irk-123456789-444572013-06-02T03:06:26Z Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми Сакун, О.В. Теоретическая и экспериментальная криобиология Визначено колонієутворюючу здатність дріжджових грибів S. cerevisiае, суспендованих у розчині “10% диметилсульфоксиду – 0,135М NaCl – вода”, після заморожування зі швидкостями 1, 5 та 10°С/хв. Методом точкової термографії встановлено залеж- ність локальної середньої швидкості охолодження у зразку, який заморожувався, на етапі кристалізації клітинної суспензії від швидкості охолодження кріоносія в кріостаті та відстані від осі контейнерів циліндричної форми з діаметрами 10, 20 і 30 мм. Висока колонієутворююча здатність мікроорганізмів S. cerevisiае спостерігається, якщо значна кількість клітин, які містяться в контейнері для заморожування, на етапі кристалізації охолоджується зі швидкостями 4–8°С/хв. Максимальне значення колонієутворюючої здатності мікроорганізмів S. cerevisiае досягається при заморожуванні в контейнері діаметром 20 мм за швидкості охолодження холодоносія в кріокамері 5°С/хв. Определена колониеобразующая способность дрожжевых грибов S. cerevisiае, суспендированных в растворе “10% диметилсульфоксида – 0,135М NaCl – вода”, после замораживания со скоростями 1, 5 и 10°С/мин. Методом точечной термогра- фии установлена зависимость локальной средней скорости охлаждения в замораживаемом образце на этапе кристаллизации клеточной суспензии от скорости охлаждения крионосителя в криостате и расстояния от оси контейнеров цилиндрической формы с диаметрами 10, 20 и 30 мм. Высокая колониеобразующая способность микроорганизмов S. cerevisiае наблюдается, если значительное количество клеток, находящихся в контейнере для замораживания, на этапе кристаллизации охлаждается со скоростями 4–8°С/мин. Максимальное значение колониеобразующей способности микроорганизмов S. cerevisiае достигается при замораживании в контейнере с диаметром 20 мм при скорости охлаждения хладоносителя в криокамере 5°С/мин. The colony-forming ability of the yeast fungi S. cerevisiae suspended in 10% (vol. %) dimethyl sulfoxide – 0.135 M NaCl – water solution after freezing at the rates of 1, 5 and 10°C/min was determined. The method of multi-point thermography demonstrated the dependence of the average cooling rate in a frozen sample on the crystallisation stage of cell suspension on the coolant cooling rate in the cryostat and on the distance from the axles of cylindrical containers with the diameters of 10, 20 and 30 mm. The high colonyforming ability of the microorganisms S. cerevisiae was observed if a considerable amount of cells in a freezing container is cooled at the rates 4–8°C/min on the crystallization stage. The maximal colony-forming ability of the microorganisms S. cerevisiae was achieved if they were frozen in a container with the diameter of 20 mm at the coolant cooling rate of 5°C/min in the cryochamber. 2010 Article Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми / О.В. Сакун // Пробл. криобиологии. — 2010. — Т. 20, № 1. — С. 59-65. — Бібліогр.: 8 назв. — укр., англ. 0233-7673 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/44457 577.35 uk Проблемы криобиологии Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Теоретическая и экспериментальная криобиология
Теоретическая и экспериментальная криобиология
spellingShingle Теоретическая и экспериментальная криобиология
Теоретическая и экспериментальная криобиология
Сакун, О.В.
Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
Проблемы криобиологии
description Визначено колонієутворюючу здатність дріжджових грибів S. cerevisiае, суспендованих у розчині “10% диметилсульфоксиду – 0,135М NaCl – вода”, після заморожування зі швидкостями 1, 5 та 10°С/хв. Методом точкової термографії встановлено залеж- ність локальної середньої швидкості охолодження у зразку, який заморожувався, на етапі кристалізації клітинної суспензії від швидкості охолодження кріоносія в кріостаті та відстані від осі контейнерів циліндричної форми з діаметрами 10, 20 і 30 мм. Висока колонієутворююча здатність мікроорганізмів S. cerevisiае спостерігається, якщо значна кількість клітин, які містяться в контейнері для заморожування, на етапі кристалізації охолоджується зі швидкостями 4–8°С/хв. Максимальне значення колонієутворюючої здатності мікроорганізмів S. cerevisiае досягається при заморожуванні в контейнері діаметром 20 мм за швидкості охолодження холодоносія в кріокамері 5°С/хв.
format Article
author Сакун, О.В.
author_facet Сакун, О.В.
author_sort Сакун, О.В.
title Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
title_short Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
title_full Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
title_fullStr Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
title_full_unstemmed Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
title_sort механізми кріопошкодження дріжджових грибів saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми
publisher Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
publishDate 2010
topic_facet Теоретическая и экспериментальная криобиология
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/44457
citation_txt Механізми кріопошкодження дріжджових грибів Saccharomyces cerevisiaе при заморожуванні у водному розчині диметилсульфоксиду з постійною швидкістю у контейнерах циліндричної форми / О.В. Сакун // Пробл. криобиологии. — 2010. — Т. 20, № 1. — С. 59-65. — Бібліогр.: 8 назв. — укр., англ.
series Проблемы криобиологии
work_keys_str_mv AT sakunov mehanízmikríopoškodžennâdríždžovihgribívsaccharomycescerevisiaeprizamorožuvanníuvodnomurozčinídimetilsulʹfoksiduzpostíjnoûšvidkístûukontejnerahcilíndričnoíformi
first_indexed 2023-10-18T18:00:26Z
last_indexed 2023-10-18T18:00:26Z
_version_ 1796143070979293184