Интегрированная технология интеллектуального управления рисками программных проектов - Слабоспицкая, О.А.; Коваль, Г.И. (Кибернетика и системный анализ, 2009)
Формалізовано технологію процесу керування ризиками проектів програмних систем (ПС), інтелектуалізованого новими функціями підвищення зрілості процесу розроблення ПС. Процес інтелектуального керування ризиками (ПІР) подано подвійною спіраллю. Її «внутрішніми» кільцями є процеси експертного оцінювання об’єктів ПІР на підтримку підвищення обґрунтованості формованих рішень та ефективності діяльності учасників ПІР. Вони пов’язують «зовнішні» кільця — цикли ефективного зниження ризиків в єдиному інформаційному середовищі на рівнях організації-розробника й проекту ПС — на підтримку інтеграції цілей проектів, поліпшення якості ПС і ділових цілей організації.