Оцінка міцності стикових зварних з ’єднань із сталі 50 за критеріями тріщиностійкості - Когут, М.С.; Караїм, В.С.; Лебідь, Н.М.; Панько, О.І. (Проблемы прочности, 2003)
Запропоновано теоретико-експериментальну інженерну методику оцінки міцності стикових зварних з ’єднань за схемою триточкового згину балкових зразків із вихідною боковою тріщиною у металі прямого та косого швів відповідно за силовим (КІс) і деформаційним (δс) критеріями механіки крихкого та квазікрихкого руйнування. Для визначення КImax у випадку згину балки з косою тріщиною отримано формулу, яка враховує значення коефіцієнтів інтенсивності напружень КI, КII та кут нахилу θ*. Досліджено також пластичну зону у вістрі тріщини та кінетику поширення останньої в залежності від геометричної форми швів і гостроти дна концентратора в них для стикових зварних з ’єднань. Наведено дані щодо ранжування міцності таких зварних з ’єднань за критеріями тріщиностійкості КІс і δс.