Роль спадкових факторів у етіології гіпергомоцистеїнемії у вагітних із прееклампсією - Марічереда, В.Г. (Досягнення біології та медицини, 2011)
Мета цього дослідження — оцінка впливу спадкових факторів на формування гіпергомоцистеїнемії (ГГЦ) у вагітних із прееклампсією (ПЕ). До когортного дослідження увійшли вагітні зі встановленою ПЕ різного ступеня тяжкості (основна група, n=172) і вагітні жінки без патології (контрольна група, n=95). Визначали рівень гомоцистеїну в плазмі крові методом високоефективної рідинної хроматографії та виявляли поліморфізм у гені MTHFR 677C3T. Встановлено, що мутації гена MTHFR асоціюються з підвищенням ризику ПЕ, відношення шансів становить 1,35 (0,47–3,95; ДІ 95 %). Визначення рівня гомоцистеїну повинне бути включене в прегравідарну підготовку жінок із групи ризику з розвитку прееклампсії.