Прикладні й технічні галузі в НАН України: ґенеза та еволюція дисциплінарного статусу - Онопрієнко, М.В. (Наука та наукознавство, 2009)
Розглядаються історія, роль і місце прикладних і технічних наук в Академії наук України, формування їх самостійного наукового статусу, обмірковуються природа і особливості їх методології. Суттєво змінився статус прикладних і технічних наук в 1960—1970-ті роки в результаті інтенсивного процесу їх фундаменталізації, що склало основу масового впровадження наукових інновацій, які стали знаковими для Академії наук України. Перехід до знаннєвої економіки висуває перед прикладними, технічними, інженерними дисциплінами нові виклики у зв’язку з кардинальними змінами в структурі науки постіндустріального суспільства.