Інгібування протеїнтирозинфосфатаз фосфоновими кислотами на платформі калікс[4]арену й тіакалікс[4]арену - Труш, В.В.; Танчук, В.Ю.; Кононець, Л.А.; Драпайло, А.Б.; Кальченко, В.І.; Вовк, А.І.; Кухар, В.П. (Доповіді НАН України, 2012)
Вперше показано, що калікс[4]арен- й тіакалікс[4]арен-тетракіс-метилфосфонові кислоти інгібують людську протеїнтирозинфосфатазу 1В з IC50 у низькомікромолярному діапазоні значень. Фосфорильований тіакалікс[4]арен демонстрував сильніший ефект на фермент, ніж його калікс[4]ареновий аналог. Обидва макроциклічні інгібітори були селективними у порівнянні з РТР-LAR, однак не виявляли селективності або були мало селективними у порівнянні з РТР-β і Т-клітинною протеїнтирозинфосфатазою. Отримані результати вказують на перспективність фосфонатних похідних калікс[4]арену для пошуку нових інгібіторів РТР 1В.