Синтез та фазовий склад пірохлорових керамік ряду (Са₁₋хSrхCe) (Ti₂₋y Zry ) O₇ (0 ≤ х ≤ 1; 1 ≤ у ≤ 2) - Шабалін, Б.Г.; Тітов, Ю.О.; Чумак, В.В.; Вишневський, О.А. (Мінералогічний журнал, 2010)
З метою вивчення іммобілізації чотиривалентних актиноїдів і продуктів поділу у пірохлорові матриці досліджено фазовий склад і розподіл елементів-імітаторів радіонуклідів (Sr²⁺, Ce⁴⁺) у структурі фаз керамічних зразків з загальною формулою VIII(Са²⁺, Sr²⁺, Ce⁴⁺) VI(Ti, Zr)₂O₇. Керамічні зразки отримано методом холодного пресування і спікання термообробленої шихти сумісно осаджених гідроксикарбонатів. У титанатній системі під час заміщення Са на Sr утворюються перовськітова фаза, яка є основною, пірохлорова, а також церіаніт. За присутності Zr у кількості до 1 атому на формульну одиницю основною фазою стає пірохлор. У цирконатній системі виявлено складні оксиди зі структурами флюориту (основна фаза) і перовськіту. Пірохлорових фаз не виявлено. Утворення сполук зі структурними типами пірохлору, флюориту і перовськіту пов’язується з кристалохімічними критеріями стійкості цих структур.