К вопросу совершенствования технологии управления процессами воздухораспределения и газовыделения на выемочных участках - Бокий, Б.В.; Боровский, А.В.; Бунько, Т.В. (Геотехническая механика, 2012)
Розглянуто процес розвитку технологічних схем провітрювання та дегазації виймальних ділянок вугільних шахт. Показане, що вакуумування і відвід по трубопроводу притоків газоповітряної суміші з верхньої частини лави за межі виймальної дільниці відкриває можливість впливати на аеродинамічний процес одночасно у двох напрямках – у керуванні газовиділенням і повітрерозподілом. Вплив такого впливу розглянуте в умовах основних застосовуваних схем провітрювання.