Профилактика и лечение вторичных кровотечений после вагинальных гистерэктомий - Чайка, В.К.; Железная, А.А.; Чайка, К.В.; Дорошенко, С.А.; Бабенко, О.М. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Метою цієї роботи було оцінити ефективність методики гемостазу при вагінальній гістеректомії. На базі ДРЦОМД виконано з 1995 року 3249 вагінальних гістеректомій (без пролапсу статевих органів). З 3249 вагінальних гістеректомій – 1,8% ускладнень. Ретроспективно оцінено стан 294 пацієтнок, яким зроблено вагінальну гістеректомію. У 23 пацієнток, у яких застосовувалась розроблена методика, була кровотеча: в 12 випадках – як профілактика післяопераційної кровотечі у жінок з ожирінням, технічними труднощами, а у 11 хворих – для зупинки кровотечі після вагінальної гістеректомії. Всі кровотечі зупинені вагінальним доступом без необхідності в лапаротомії. Таким чином, підводячи підсумки літератури, та дані аналізу результатів, можна зробити висновки: вагінальний доступ є малоінвазивним доступом для хірургічного лікування доброякісних захворювань матки; застосування цього методу дозволяє ефективно скоротити ускладнення у вигляді кровотечі.