Одержання біфункціональних молекул, специфічних до антигену та Fc-фрагментів антитіл, методом злиття scFv-антитіл із стафілококовим білком A - Олійник, О.С.; Кабернюк, А.А.; Редчук, Т.А.; Колибо, Д.В.; Комісаренко, С.В. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Мета. Розробити підхід для детекції scFv та їхніх комплексів з антигенами. Методи. Сконструювано гібридні білки, які містять послідовності scFv до субодиниці В дифтерійного токсину і стафілококового білка А, та з використанням імунохімічних методів охарактеризовано отримані біфункціональні молекули. Результати. Показано, що scFv, злиті з білком А, та їхні комплекси з антигеном можна ефективно виявляти міченими імуноглобулінами довільної антигенної специфічності. Виснов ки. Злиття з фрагментом білка А є перспективним підходом, що дозволяє підвищити ефективність застосування scFv в імуноферментному аналізі. Отримані scFv, об’єднані із білком А, можуть бути використані при створенні тест-систем для виявлення дифтерійного токсину.