Дослідження токсин-нейтралізуючих властивостей рекомбінантних одноланцюгових варіабельних фрагментів антитіл проти субодиниці В дифтерійного токсину - Олійник, О.С.; Лабинцев, Ю.А.; Короткевич, Н.В.; Колибо, Д.В.; Комісаренко, С В. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Мета. Відібрати scFv, які можуть нейтралізувати дифтерійний токсин. Методи. З використанням протокової цитофлуориметрії досліджено здатність специфічних scFv блокувати взаємодію міченого рецепторзв’язувального фрагмента токсину з поверхнею чутливих клітин. Результати. Виокремлено чотири scFv, яким притаманні властивості нейтралізувати токсин. Висновки. Отримані scFv можуть стати перспективними кандидатами на роль антитоксичних протидифтерійних пре паратів нового покоління.