Форми знаходження кадмію в зоні аерації підприємств кольорової металургії та біогеохімічні показники забруднених територій - Яковенко, О.В.; Кураєва, І.В.; Самчук, А.І. (Екологія і природокористування, 2011)
Вивчені забруднені ґрунти на предмет вмісту кадмію, а також визначені форми знаходження кадмію в даних ґрунтах. Встановлено, що в забруднених ґрунтах кадмій знаходиться переважно в сорбованій на гідроксидах, органічній і фіксованій формах. Проведено біогеохімічний аналіз зразків забруднених ґрунтів на території Костянтинівського свинцево-цинкового комбінату. Виявлена пряма залежність між дозою забруднення і кількістю резистентних організмів. Класифіковано грунтову мікробіоту забрудненого грунту.