Моделі фазових переходів сукцесійних процесів лісових угруповань Західного Полісся - Мокрий, В.І.; Капустяник, В.Б.; Хомюк, П.Г. (Екологічна безпека та природокористування, 2011)
Розроблено моделі опису сукцесійних переходів у лісових угрупованнях як фазові переходи першого і другого роду. Розглянуто зміни складу деревних ценозів сильватизованих і ренатуралізованих територій під впливом природних і антропогенних факторів. Запропонована і верифікована математична модель послідовного переходу сукцесійних станів деревних ценозів, що описують процес зміни листяного насадження на хвойне. Показано добру узгодженість моделі з даними натурних спостережень. Пропонований підхід до моделювання сукцесійних змін дозволяє визначити критичні значення фітомаси насадження, які обумовлюють сукцесійний перехід, необхідних для прогнозу кількісних і якісних параметрів лісотвірних процесів на територіях Західного Полісся.