Модель податків В. Балацького - Алєксєєв, А.А. (Математичні машини і системи, 2006)
Частка податкових відрахувань у додатній вартості продукції пов’язується з часткою заробітної плати, нормами прибутку і амортизації, коефіцієнтами капіталомісткості і випуску продукції. Визначаються граничний рівень податкового навантаження та його оптимальний рівень через кумулятивний ефект Лаффера.