Проблеми наукового дослідження системи стримувань та противаг в сучасній політичній теорії. - Гайдаєнко, Н. (Сучасна українська політика. Політики і політологи про неї, 2005)
Дана стаття має на меті визначити місце наукових знань про систему стримувань та противаг в межах політичної науки та окреслити основні напрямки наукового дослідження даної системи в політичній практиці сучасних держав світу. Дана робота є складовою частиною дисертаційного дослідження автора, присвяченого проблемам застосування системи стримувань та противаг в сучасних демократіях, що відбувається в межах науково-дослідницької теми «Політична діяльність в демократичних суспільствах» при кафедрі політології Інституту соціальних наук ОНУ ім. І.І. Мечникова.