Возможности комбинированного метода лечения атрофии зрительного нерва сосудистого генеза - Иойлева, Е.Э.; Дугинов, А.Г. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Нами запропоновано новий метод комбінованого лікування атрофії зорового нерва. Після проведення експериментального етапу, метод був застосований в клініці. Мета роботи – оцінити ефективність комбінованого методу лікування у пацієнтів з частковою атрофією зорового нерва судинного генезу. Кількість пацієнтів з частковою атрофією зорового нерва, пролікованих комбінованим методом, склала 58 пацієнтів. Комбінований метод лікування часткової атрофії зорового нерва включав ретробульбарне введення світоелектрод-катетера (СЕК) в умовах операційної; інфузії лікарських препаратів через СЕК; електро-і лазерофорез лікарських препаратів, введених у ретробульбарний простір; пряму електро-і лазерстимуляцію зорового нерва. Поліпшення гостроти зору вдалося досягти у 85% пацієнтів пролікованих комбінованим методом, у контрольній групі – у 57%. За даними периметрії у пацієнтів основної групи було зменшення абсолютних скотом на 23% і лише на 11% у контрольній групі. В цілому функціональні показники виявилися значно вище у пацієнтів, пролікованих комбінованим методом лікування в порівнянні з групою хворих, пролікованих традиційним методом. Представлені результати підтверджують високу ефективність пропонованого комбінованого методу лікування часткової атрофії зорового судинного генезу. Запропоновані удосконалені апаратні і технологічні прийоми забезпечують хороші результати лікування у даної важкої категорії пацієнтів з частковою атрофією зорового нерва, і визначають перспективність подальших реабілітаційних заходів і впровадження методу в геронтологічну практику