Геохімія органічної речовини у міденосних проверстках Бахмутського трогу (Північно-Західний Донбас) - Ємець, О.В.; Пютман, В.; Жикаляк, М.В. (Мінералогічний журнал, 2008)
Викладені результати дослідження органічної речовини сіроколірних міденосних проверстків у червоноколірних відкладах картамишської світи (Північно-Західний Донбас). Охарактеризований компонентний склад органічної речовини. Встановлено додатковий рівень дозрівання органічного матеріалу внаслідок процесів рудоутворення, а саме впливу окиснювальних розчинів на органічні сполуки. Він проявлений у деметилуванні ароматичних вуглеводнів та розпаду довших молекул ізопреноїдів. Впродовж цих реакцій органічна речовина збіднювалася на ізотоп ¹²C, що зумовило аномальний ізотопний склад вуглецю керогену рудовмісних проверстків понад 22 %₀.