Петрологічні дослідження в Україні: досягнення останніх десятиліть та нагальні проблеми - Єсипчук, К.Ю.; Кривдік, С.Г. (Мінералогічний журнал, 2008)
Викладено основні досягнення за останні 30–35 років українських геологів, в першу чергу — наукових працівників ІГМР ім. М. П. Семененка НАН України в області петрології. Висвітлені такі проблеми: 1 — метаморфізм, співвідношення грануліто-гнейсових і граніт-зеленокам’яних терейнів; 2 — чарнокіти; 3 — гранітоутворення та гранітоїдні формації; 4 — анортозит-рапаківігранітна формація; 5 — лужні породи; 6 — коматиїти; 7 — санукітоїди; 8 — метасоматоз; 9 — породоутворювальні та акцесорні мінерали; 10 — формаційний аналіз, петрологія та стратиграфія докембрію; 11 — фанерозойський магматизм; 12 — магматизм морського та океанічного дна; 13 — деякі нагальні проблеми.