Основні напрямки розвитку пошукової та екологічної геохімії - Жовинський, Е.Я.; Кураєва, І.В.; Самчук, А.І. (Мінералогічний журнал, 2008)
У статті коротко охрактеризований внесок фахівців Інституту геохімії, мінералогії та рудоутворення ім. М. П. Семененка НАН України у розвиток основних напрямів пошукової та екологічної геохімії — геохімії ландшафтів, геохімії осадових порід, процесів літогенезу та гіпергенезу, геохімії ґрунтів, геохімії окремих елементів, геохімічних методів пошукiв, біогеохімії, гідрогеохімії, медичної геохімії, еколого-геохімічного картування.