Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I

Представлена новая методика расчета и исследования режимных параметров аэродинамики в рабочем объеме гигротермической печи типа ГТП-135.

Збережено в:
Бібліографічні деталі
Дата:2007
Автори: Басок, Б.І., Накорчевський, А.І., Новіцька, М.П., Петренко, М.П., Хибина, М.А.
Формат: Стаття
Мова:Ukrainian
Опубліковано: Інститут технічної теплофізики НАН України 2007
Назва видання:Промышленная теплотехника
Теми:
Онлайн доступ:http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/61222
Теги: Додати тег
Немає тегів, Будьте першим, хто поставить тег для цього запису!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Цитувати:Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I / Б.І. Басок, А.І. Накорчевський, М.П. Новіцька, М.П. Петренко, М.А. Хибина // Промышленная теплотехника. — 2007. — Т. 29, № 1. — С. 60-69. — Бібліогр.: 3 назв. — укр.

Репозитарії

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id irk-123456789-61222
record_format dspace
spelling irk-123456789-612222014-04-28T03:01:41Z Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I Басок, Б.І. Накорчевський, А.І. Новіцька, М.П. Петренко, М.П. Хибина, М.А. Энергосбережение Представлена новая методика расчета и исследования режимных параметров аэродинамики в рабочем объеме гигротермической печи типа ГТП-135. Представлено нову методику розрахунку та дослідження режимних параметрів аеродинаміки у робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135 A new method of calculation and investigation for aerodynamic behavior parameters of a hygrothermic oven of GTO-135 type is presented. 2007 Article Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I / Б.І. Басок, А.І. Накорчевський, М.П. Новіцька, М.П. Петренко, М.А. Хибина // Промышленная теплотехника. — 2007. — Т. 29, № 1. — С. 60-69. — Бібліогр.: 3 назв. — укр. 0204-3602 http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/61222 533.6\664.65 uk Промышленная теплотехника Інститут технічної теплофізики НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Энергосбережение
Энергосбережение
spellingShingle Энергосбережение
Энергосбережение
Басок, Б.І.
Накорчевський, А.І.
Новіцька, М.П.
Петренко, М.П.
Хибина, М.А.
Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I
Промышленная теплотехника
description Представлена новая методика расчета и исследования режимных параметров аэродинамики в рабочем объеме гигротермической печи типа ГТП-135.
format Article
author Басок, Б.І.
Накорчевський, А.І.
Новіцька, М.П.
Петренко, М.П.
Хибина, М.А.
author_facet Басок, Б.І.
Накорчевський, А.І.
Новіцька, М.П.
Петренко, М.П.
Хибина, М.А.
author_sort Басок, Б.І.
title Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I
title_short Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I
title_full Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I
title_fullStr Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I
title_full_unstemmed Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I
title_sort дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу гтп-135. частина i
publisher Інститут технічної теплофізики НАН України
publishDate 2007
topic_facet Энергосбережение
url http://dspace.nbuv.gov.ua/handle/123456789/61222
citation_txt Дослідження аеродинамічних процесів в робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП-135. Частина I / Б.І. Басок, А.І. Накорчевський, М.П. Новіцька, М.П. Петренко, М.А. Хибина // Промышленная теплотехника. — 2007. — Т. 29, № 1. — С. 60-69. — Бібліогр.: 3 назв. — укр.
series Промышленная теплотехника
work_keys_str_mv AT basokbí doslídžennâaerodinamíčnihprocesívvrobočomuobêmígígrotermíčnoípečítipugtp135častinai
AT nakorčevsʹkijaí doslídžennâaerodinamíčnihprocesívvrobočomuobêmígígrotermíčnoípečítipugtp135častinai
AT novícʹkamp doslídžennâaerodinamíčnihprocesívvrobočomuobêmígígrotermíčnoípečítipugtp135častinai
AT petrenkomp doslídžennâaerodinamíčnihprocesívvrobočomuobêmígígrotermíčnoípečítipugtp135častinai
AT hibinama doslídžennâaerodinamíčnihprocesívvrobočomuobêmígígrotermíčnoípečítipugtp135častinai
first_indexed 2025-07-05T12:13:35Z
last_indexed 2025-07-05T12:13:35Z
_version_ 1836809050943127552
fulltext Вступ Метою представленої роботи є оптимізація конструктивних рішень та обрання оптимальної системи режимних параметрів роботи гігро; термічної печі типу ГТП;135. В Інституті технічної теплофізики НАН України (ІТТФ НА; НУ) протягом певного часу проводилися науко; во;дослідні та конструкторські роботи по ство; ренню малогабаритної гігротермічної печі для випікання широкого асортименту хлібобулочних виробів. Зокрема, було розроблено типоряд енер; гоощадних однодверних гігротермічних печей періодичної дії різної продуктивності. Міні;печі типу ГТП;135 є зручними та економічно вигідни; ми для оснащення міні;пекарень при випіканні хліба та хлібобулочних виробів невеликими партіями. Враховуючи накопичений в ІТТФ НАН Ук; раїни великий досвід щодо експлуатації малога; баритних гігротермічних печей для міні;пека; рень є доцільним проведення більш детального вивчення теплоаеродинамічних процесів, що виникають у печі типу ГТП;135, із застосуван; ням сучасних методів комп’ютерного моделю; вання. Поставлена задача розв’язувалася із викорис; танням пакета моделюючих програм PHOENICS 3.6. Для дослідження було обрано стандартну k;ε модель (для великих значень чисел Рейнольдса) у формі, яка була запропонована Лаундером і Сполдінгом [1]. 60 ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Представлено нову методику розра* хунку та дослідження режимних пара* метрів аеродинаміки у робочому об’ємі гігротермічної печі типу ГТП*135 Представлена новая методика рас* чета и исследования режимных параме* тров аэродинамики в рабочем объеме гигротермической печи типа ГТП*135. A new method of calculation and inves* tigation for aerodynamic behavior parame* ters of a hygrothermic oven of GTO*135 type is presented. УДК 533.6\664.65 БАСОК Б.І., НАКОРЧЕВСЬКИЙ А.І., НОВІЦЬКА М.П., ПЕТРЕНКО М.П., ХИБИНА М.А. Інститут технічної теплофізики НАН України ДОСЛІДЖЕННЯ АЕРОДИНАМІЧНИХ ПРОЦЕСІВ В РОБОЧОМУ ОБ’ЄМІ ГІГРОТЕРМІЧНОЇ ПЕЧІ ТИПУ ГТП*135. Частина I. C – константа моделі; D – діаметр; G – генерація турбулентної кінетичної енергії; k – кінетична енергія турбулентності; p – тиск; R – радіус імітатора; t – час; u – швидкість; V – початкова швидкість вихідного повітря; X, Y, Z – осі координат; δ – символ Кронекера; ε – швидкість дисипації турбулентної енергії; μ – динамічний коефіцієнт в’язкісті; ν – кінематичний коефіцієнт в’язкості; σ – константа; ρ – густина; τ – проміжок часу, тензор напруг; Re – число Рейнольдса. Індекси: i, j – номер координати; k – кінетичний; mol – молекулярний; t – турбулентний; ε – дисипація; Σ – загальний. Скорочення: ГТП – гігротермічна піч; АСО;3, МС;13 – марки анемометрів. Використання турбулентних моделей для теп; ломасообмінних процесів в печі фізично зумовле; но тією обставиною, що при великій кількості просторово розташованих в печі тіл ; джерел по; глинання теплоти і поглинання або виділення во; логи (зокрема 135 буханок хліба для печі ГТП; 135), в околі кожного з них рух повітря суттєво неламінарний. Біля кожної буханки хліба виника; ють застійні зони, вихроутворення, пульсації швидкості, прискорення, динамічного тиску, особливо при реалізації змінних режимів випікан; ня – зміни загального температурного напору та загальної вологи в печі. Окрім цього, на виході повітря безпосередньо з вентилятора значення числа Рейнольдса для реальної конструкції печі Re = DV / ν, де D – діаметр вхідного патрубка вентилятора, V ≈ 6...10 м/с – діапазон зміни початкової швидкості вихідного повітря, ν – кінематичний коефіцієнт в’язкості, знаходиться у діапазоні Re = (0,6…1) · 105. Це відповідає виникненню су; то турбулентного режиму течії. Адаптація узагальненої теплофізичної моделі Виявилося доцільним спочатку проводити дослідження аеродинамічних процесів у робочо; му об’ємі печі без врахування внутрішніх джерел теплоти (електротенів). Тому далі викладено ме; тодику розв’язання задачі дослідження аероди; намічних процесів в робочому об’ємі печі типу ГТП;135, що проводиться у два етапи. На першо; му етапі вивчались аеродинамічні процеси за умови зміни швидкості вентилятора та конфігу; рацій робочої області незавантаженої печі. На другому етапі досліджувались аеродинамічні про; цеси у робочої області гігротермічної печі типу ГТП;135 при наявності імітаторів буханок хліба. Поставлена задача розв’язувалася для постій; ної густини (без урахування архімедових сил) у відсутності внутрішніх джерел маси. Тому систе; ма рівнянь стандартної k;ε моделі може бути за; писана у вигляді [2, 3]: для i = 1,2,3 ; (1) , (2) де (1) це рівняння нерозривності, (2) – рівняння збереження кількості руху, через τij позначено тензор напруг: ; i, j =1, 2, 3. У рівнянні μΣ це загальна в’язкість, яка визна; чається формулою μΣ = μmol + μt . Через μt позна; чено турбулентну в’язкість. Модель турбулентності ґрунтується на транс; портних рівняннях для кінетичної енергії турбу; лентності: ; рівняння для кінетичної енергії турбулент; ності: , (3) ; рівняння для швидкості її дисипації: , (4) де Gk – генерація турбулентної кінетичної енергії, яка отримана завдяки градієнту середньої швид; кості. Величина Gk визначається із співвідношен; ня: . Турбулентна в’язкість μt була розрахована за формулою Прандтля ; Колмогорова . Модельні константи задавалися такими зна; ченнями: С1ε = 1,44; С2ε = 1,92; Сμ = 0,09; σk = 1,0; σε= 1,3 [1]. ε ρ=μ μ 2k Ct ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 61 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Схема хлібопекарської печі типу ГТП1135. Для виконання розрахунків було побудовано тривимірну схему хлібопекарської печі, яка повністю співпадає з реальними параметрами хлібопекарської печі типу ГТП;135 (рис. 1). Зовнішній контур (1, рис. 1): висота – 1650 мм; ширина до скосів – 1030 мм; скоси починаються на висоті 550 мм; ширина на нижньому рівні – 750 мм. Внутрішня область: висота – 1650 мм; ширина – 750 мм, глибина – 900 мм. На поверхні 2 на відстані 375 мм від зовнішньої бічної стінки встановлено вентилятор 4 на висоті 850 мм від низу. Діаметр вентилятора D = 440 мм. Бічні поверхні 5 являють собою горизонтальні направляючі потоку повітря, що нагнітається вентилятором у внутрішню об; ласть камери печі. В конструкції печі реалізовано горизонтальні направляючі двох типів: ; суцільні смуги під певним кутом до верти; калі, розміром 30х750 мм; ; прорізи, розміром 5х750 мм. Крім того, для модифікованої робочої об; ласті у просторі між зовнішнім контуром і внутрішньою областю (ширина 140 мм), встанов; лено по 3 вертикальні направляючі з кожного бо; ку на відстані 100 мм одна від одної. Вони кріпляться на бічні стінки внутрішньої області. Розмір вертикальної направляючої: 70х1100 мм. Перша пара вертикальних направляючих ; під кутом 5о, друга – 15о, третя – 30о. Кути розташу; вання направляючих можуть змінюватися, вра; ховуючи особливості продукції, що випікається. Направляючі обох типів використовуються для керування потоком повітря, яке поступає в робо; чу область. Граничні умови Задача розв’язувалася у трьохвимірній ста; ціонарній постановці при таких граничних умовах. Бічні поверхні зовнішнього контуру 1 – абсолют; но гладкі, нормальна компонента швидкості на них дорівнює нулю. Температура у робочій об; ласті на початок розрахунків становить 20 оС, тиск – 1 · 105 Па. На виході з вентилятора 4 (рис. 1) прий; мається рівномірний профіль подовжньої швид; кості для вентилятора. Розрахунки проводились для різних значень швидкості, можливих для ре; алізації в печі типу ГТП;135, а саме: 6 м/с, 7 м/с і 8 м/с. Такі значення було обрано виходячи з вимірювань, які здійснювалися у робочій зоні печі типу ГТП;135: 1) анемометром крильчастим марки АСО;3 (діапазон вимірюваних швидкос; тей від 0,3 м/с до 5 м/с); 2) анемометром чашко; вим марки МС;13 (діапазон вимірюваних швид; костей від 1 до 20 м/с). Широкий діапазон вхідних швидкостей венти; лятора від 6 до 8 м/с реально обумовлений різним асортиментом випічки. Скажімо, при випічці кондитерських виробів, печива, піци, кексів інших виробів, що характеризуються невелики; ми розмірами, необхідні помірні режими аероди; намічного обдуву. Випаровування вологи із заго; товок і їх нагрівання можна провести при менш інтенсивній аеродинаміці, тому такі режими ре; алізуються при швидкості вентилятора, близької 62 ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 1. Схема хлібопекарської печі типу ГТП�135. Позначення: 1 � зовнішня поверхня, 2 – внутрішня область, 3 – вертикальні направляючі (заслінки), 4 – вентилятор, 5 – бокові горизонтальні направляючі. до 6 м/с. При випічці великих буханок хліба не; обхідно підвищити інтенсивність потоків нагрітого пароповітряної суміші, для чого найбільш оптимальною є швидкість біля 8 м/с. А випічка батонів проходить при середньому зна; ченні швидкості вентилятора 7 м/с. Результати розрахунків для незавантаженої печі Дослідження полів швидкостей потоку повітря було зумовлено тим, що за рахунок, голо; вним чином, вимушеної конвекції повітря відбу; вається перенесення теплоти і вологи в печі як в цілому, так і до кожного нагріваємого та зволожу; ваного або осушуваного об’єкту – буханки хліба. Від ступеня інтенсифікації руху повітряного потоку істотно залежать і енергетичні затрати і загальна тривалість випікання хліба, тобто енергетичний рівень та час протікання теплово; логообмінних процесів. Кінетична енергія турбулентності характери; зує локальну аеродинаміку, а значить і локальний тепловологообмін в усьому робочому об’ємі печі. Тому просторова ізотропність і часова рівно; мірність її розподілу сприяє реалізації однакових умов тепломасообміну для кожної локальної ділянки робочого об’єму печі, а, відповідно, і для кожної окремої буханки хлібного виробу, що в результаті призводить до однакової якості випе; чених виробів при єдиному часі випікання. Дослідження динамічного тиску зумовлені ви; явленням таких режимів повітряного обдуву кож; ного виробу, щоб різниця тисків, що діють на бу; ханку не була б суттєвою, тобто такою, що не призводить до деформації виробу, його сплющен; ню, розриву. Це в свою чергу ускладнює процеси тепловологообміну, а головне, призводить до погіршення або втрат товарного вигляду продукції. Були одержані та проаналізовані поля швид; костей, тиску та кінетичної енергії турбулент; ності, які виникають у робочій області печі без застосування вертикальних направляючих (для різних значень початкової швидкості вентилято; ра (рис. 2–7) та з додаванням вертикальних на; правляючих (рис. 8–3). Дослідження та аналіз да; них було виконано для характерної вертикальної площини Z;X, що проходить через середину гли; бини внутрішньої області печі при Y ≈ 450 мм. Як видно з рис. 2, 3, швидкість повітря, зна; чення якої представлено в гамі кольорів і відповідних значень справа рис., у зоні випікання при швидкості потоку з вентилятора 6 м/с приблиз; но становить 3,5 м/с, а для випадку 7 м/с – 4,0 м/с (рис. не наведено) і 8 м/с відповідно – 4,5 м/с. Во; на достатньо велика. Такий швидкісний режим не підходить для процесу випікання хлібобулоч; них виробів, тому що можливо виникнення так званого ефекту „здування” тістових заготовок та їх нерівномірного нагрівання. З метою запобіган; ня таким небажаним процесам були проведені розрахунки з використанням вдосконаленої мо; дернізованої схеми печі. Було додано вертикальні направляючі 3 під різними кутами на бокових внутрішніх поверхнях 5 печі (рис. 1). Зазначимо, що середня обємна швидкість об; дуву повітря в модернізованій печі (рис. 8, 9) при швидкості вентилятора 6 м/с становить 1,61 м/с, а при швидкості вентилятора 8 м/с – 2,30 м/с, ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 63 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 2. Розподіл швидкостей у робочій області печі. Швидкість потоку повітря з вентилятора – 6 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм, тобто для вертикальної площини Z�X, що проходить через середину глибини внутрішньої області печі. 64 ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 3. Розподіл швидкостей у робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с, Y ≈ 450 мм. Білі області на малюнку (тут і надалі) – це сукупність векторів швидкості. Рис. 5. Розподіл кінетичної енергії турбулентності у робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с, Y ≈ 450 мм. Рис. 4. Розподіл кінетичної енергії турбулентності у робочій області печі. Швидкість повітряного потоку з вентилятора – 6 м/с, Y ≈ 450 мм. Рис. 6. Розподіл тиску у робочій області печі. Швидкість потоку повітря з вентилятора – 6 м/с, Y ≈ 450 мм. тобто збільшення потужності вентилятора на 33% призвело до 43% росту інтегральної (по всій камері) швидкості обдуву. Це означає, що зрос; тання швидкості переважає збільшення не; обхідної для цього потужності. Такий факт, в свою чергу, призводить до зменшення часу про; цесу випічки, а отже до ефекту загального енер; гозаощадження. Аналогічні результати спос; терігаються і для немодернізованої печі, (рис. 2, 3), де середні обємні швидкості становлять для 6 м/с і 8 м/с відповідно 1, 54 м/с та 2, 62 м/с, а їх зрос; тання – 70%. Ще одна особливість аеродинаміки печі поля; гає в тім, що при модернізації зі встановленням направляючих покращується ізотропність роз; поділу швидкості по всьому об’єму печі, про що свідчить співставлення рис. 2 і 8 та рис. 3 і 9. Да; ний ефект призводить до підвищення якості про; дукції. Поля кінетичної енергії турбулентності (рис. 6 і 7 та рис. 12 і 13) практично однакові для всієї площини показу, за виключенням лише області, де знаходяться електротени. Зазначимо, що рівномірність розподілу кінетичної енергії турбу; лентності для варіанту вентилятора зі середньою швидкістю 8 м/с краща, ніж при середній швид; ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 65 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 7. Розподіл тиску у робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с, Y ≈ 450 мм Рис. 8. Розподіл швидкостей у зміненій (модернізованій) робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 6 м/с, Y ≈ 450 мм. Рис. 9. Розподіл швидкостей у зміненій (модернізованій) робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с, Y ≈ 450 мм. кості 6 м/с, про що свідчить співставлення рис. 12 і 13. Даний факт теж призводить до покращення якості випічки. Поля розподілу тиску значно рівномірні при наявності бокових направляючих, тобто в мо; дернізованій печі. На це вказує порівняння рис. 6 і 12 та рис. 7 і 13. Найбільш ізотропний розподіл тиску для середньої швидкості вентилятора 8 м/с, де вся площина досліджень, за виключенням верхніх бокових областей з електротенами, знахо; диться під надлишковим тиском приблизно 7 кПа. Таке значення надлишкового тиску не впливає на якість продукції, що випікається. Результати розрахунків для завантаженої печі З метою наближення умов модельних розра; хунків аеродинамічних характеристик до реаль; них процесів, що виникають у гігротермічній печі типу ГТП;135 при випічці подового хліба, у робочій області було розміщено 78 (по 6 на 13 рівнях) об’єктів;імітаторів напівсферичної фор; 66 ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 10. Розподіл кінетичної енергії турбулентності у зміненій (модернізованій) робочій області печі. Швидкість потоку – 6 м/с, Y ≈ 450 мм. Рис. 11. Розподіл кінетичної енергії у зміненій (модернізованій) робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с, Y ≈ 450 мм. Рис. 12. Розподіл тиску у зміненій (модернізованій) робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 6 м/с, Y ≈ 4450 мм. ми (радіус R = 100 мм). Розрахунки, як й у попе; редніх випадках, проводилися для різних швид; костей вентилятора, а саме: 6 м/с і 8 м/с. На рис. 14;19 наведені поля швидкостей, тиску та кінетичної енергії турбулентності, які виникають у робочій області печі з наявними імітаторами бу; ханок хліба. Зазначимо, середня обємна швидкість в мо; дернізованій печі з імітаторами в порівнянні без них зростає на 0,10 м/с і становить 1,71 м/с при швидкості вентилятора 6 м/с (рис. 14) та 2,09 м/с при швидкості вентилятора 8 м/с (рис. 15). Окрім цього, в порівнянні з піччю баз імітаторів буха; нок хліба середня обємна швидкість в печі менш залежить від потужності (аналог швидкості) вен; тилятора. Це вказує на той факт, що вибраний діапазон швидкостей вентилятора 6;8 м/с, а отже його по; тужність, є найбільш сприятливими. При се; редній швидкості вентилятора 7 м/с середня обємна швидкість в печі, яка до речі головним чином визначає процеси конвективного тепло; ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 67 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 13. Розподіл тиску у зміненій (модернізованій) робочій області печі. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с, Y ≈ 450 мм Рис. 14. Розподіл швидкостей в модернізованій печі при наявності імітаторів буханок. Середня швидкість потоку з вентилятора – 6 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм. Рис. 15. Розподіл швидкостей. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм. обміну, становить 1,99 м/с. Розподіл швидкості по всій вказаній площині печі достатньо рівномірний і знаходиться в межах 1,5...2,3 м/с. Для обох значень швидкості вентилятора (6 та 8 м/с, рис. 16 і 17) розподіл кінетичної енергії турбулентності ізотропний по всій площині роз; рахунків і її значення практично постійне та ста; новить 0,15...0,20 м2/с2. Аналогічно практично однорідне поле надлишкового тиску (рис. 18, 19), його значення при швидкості вентилятора 6 м/с становить 27,7 кПа, а при 8 м/с – 19,8 кПа, що дещо більше, ніж в печі без імітаторів. Висновки 1. Проведені розрахунки дають змогу зроби; ти уточнення щодо вибору швидкості для венти; лятора та ролі направляючих для рівномірного обтікання повітрям хлібобулочних виробів. Швидкість повітря в печі при однакових швидко; стях вентилятора більша у випадку наявності двох типів направляючих, що зумовлено обми; нанням та обтіканням потоком застійних зон печі (місця сходження стінок, кути камери, ниж; ня частина камери тощо) і відповідним збільшен; 68 ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 16. Розподіл кінетичної енергії в модернізованій печі при наявності імітаторів буханок. Швидкість потоку з вентилятора – 6 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм. Рис. 18. Розподіл тиску. Швидкість потоку з вентилятора – 6 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм. Рис. 17. Розподіл кінетичної енергії. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм. ням швидкості потоків в центральній частині ка; мери печі. Однак це збільшення швидкості не пе; ревищує верхню границю оптимальної для робо; чої області швидкості, яка дорівнює 3 м/с. Додавання вертикальних направляючих дозволяє використовувати менш потужний вентилятор (з на 20% меншою встановленою потужністю), що приводить до енергозаощадження, зберігаючи при цьому якість продукції, що випікається. 2. Використання розробленої методики мо; делювання досліджуваних процесів скорочує час та матеріальні витрати, необхідні для прове; дення експериментальних випробувань при модернізації існуючих зразків та створення но; вих. Приведена методика розрахунку дозволяє аналізувати поля швидкостей, поля кінетичної енергії турбулентності, поля функцій току, поля динамічних тисків в робочих областях печей різного типу та відповідно оптимізувати енерге; тичні витрати та час випічки якісної продукції. Це дозволяє економити енергетичні, а в деяких випадках і матеріальні ресурси. ЛІТЕРАТУРА 1. Launder B.E. and Spalding D.B. The numeri; cal computation of turbulent flows // Comp. Meth. in Appl. Mech. & Eng., 1974. Vol. 3. P. 269. 2. Накорчевский А.И., Басок Б.И. Гидроди; намики и тепломассоперенос в гетерогенных системах и пульсирующих потоках (под ред. А.А. Долинского). – К.: Наукова думка, 2001. – 348 с. 3. Авраменко А.А., Басок Б.И., Кузнецов А.В. Групповые методы в теплофизике. – К.: Наукова думка, 2003. – 484 с. Получено 30.10.2006 г. ISSN 0204�3602. Пром. теплотехника, 2007, т. 29, № 1 69 ЭНЕРГОСБЕРЕЖЕНИЕ Рис. 19. Розподіл тиску. Швидкість потоку з вентилятора – 8 м/с. Зріз наведено для Y ≈ 450 мм. УДК 629.54 ЩЕДРОЛОСЕВ А.В. Национальный университет кораблестроения имени адмирала Макарова ЭНЕРГОСБЕРЕГАЮЩИЙ СПОСОБ ПОДОГРЕВА И ПЕРЕКАЧИВАНИЯ ЗАПАСОВ ТЯЖЕЛЫХ ТОПЛИВ НА ДИЗЕЛЬНЫХ ТРАНСПОРТНЫХ СУДАХ Приведено результати розрахунко* во*аналітичного дослідження енергое* фективності паливних підсистем судно* Приведены результаты расчетно* аналитического исследования энерго* эффективности топливных подсистем The results of calculated*analytical probing of power efficiency of fuel inter* systems of ship propulsive plants of diesel