U-Pb вік цирконів та геохімічні особливості ріолітів Овруцької западини, Північно-Західний район Українського щита - Шумлянський, Л.В.; Богданова, С.В. (Мінералогічний журнал, 2009)
Наведено результати U-Pb датування цирконів з метаріолітів Овруцької западини та гранітів північної частини Коростенського плутону, розкритих кар’єром у с. Бондарі. Згідно із отриманими даними, вилив ріолітів відбувався 1761 ± 13 млн рр. тому, а граніти кристалізувались 1780 ± 6 млн рр. тому. Отримані геохімічні та ізотопно-геохімічні дані однозначно свідчать про генетичну спорідненість ріолітів та гранітоїдів. Це, в свою чергу, дозволяє припустити, що формування Овруцької западини певною мірою пов’язане зі становленням Коростенського плутону в цілому.