Основи моніторингу в електроенергетиці. Про поняття моніторингу - Стогній, Б.С.; Сопель, М.Ф. (Технічна електродинаміка, 2013)
Наведено визначення поняття моніторингу, що відрізняється від відомих належністю до моніторингу крім функції спостереження також і функції оцінки стану. Необхідність введення такого поняття обгрунтовано метою сучасного моніторингу, характером його технічного втілення та принциповою єдністю процедур, об'єднаних новим поняттям. Визначено основні завдання та особливості моніторингу, представлено класифікацію моніторингу за функціональною ознакою з поділом на типи, базові та системні процедури, операції системи моніторингу та показано їхній взаємозв’язок.