Розчленування гранітоїдів Інгульського мегаблоку Українського щита математичними методами за петрогеохімічними даними - Костенко, Н.В. (Мінералогічний журнал, 2010)
Проведено розчленування гранітоїдів Інгульського мегаблоку Українського щита за їх мікроелементним (19 мікроелементів) і хімічним (11 петрогенних оксидів) складом за допомогою методів кластерного і факторного аналізів. Визначено приналежність їх провідних петротипів до окремих комплексів чинної хроностратигра фічної схеми НСК України. За результатами математичних методів інтерпретації даних, серед гранітоїдів мегаблоку чітко виділяються породи корсунь-новомиргородського і кіровоградського комплексів; новоукраїнський комплекс поділяється на два підкомплекси (новоукраїнсько-бобринецький і боков’янсько-долинський). З’ясо вано, що більшість масивів гранітоїдів новоукраїнсько-бобринецького і боков’янсько-долинського підкомплексів утво рюють відокремлені між собою субмеридіональні зони поширення, що відобразилося на розчленуванні порід за хіміко-геохімічним складом.