Вплив діяльності підприємств чорної металургії на вміст і форми знаходження важких металів у об' єктах навколишнього середовища - Войтюк, Ю.Ю.; Кураєва, І.В.; Самчук, А.І.; Манічев, В.Й. (Мінералогічний журнал, 2011)
Вивчено розподіл і форми знаходження важких металів у ґрунтах і компонентах навколишнього середовища поблизу комбінатів чорної металургії м. Маріуполь. Встановлено, що багаторічна діяльність комбінатів (МК "Азовсталь" — 78 рр., "ММК ім. Ілліча" — 114 рр.) призвела до забруднення ґрунтів, рослинності, донних відкладів важкими металами. Валовий вміст важких металів у ґрунтах і донних відкладах поблизу підприємств чорної металургії вищий від фонових значень. Вивчено форми знаходження важких металів у забруднених і фонових ґрунтах поблизу МК "Азовсталь" та "ММК ім. Ілліча". Відмічено високу концентрацію важких металів у рухомій формі, характерну для забруднених ґрунтів. Встановлено закономірності біологічного поглинання важких металів трав’янистою рослинністю з твердої фази ґрунту. Виконано еколого-геохімічне картування і встановлено просторову структуру забруднення. Рівень забруднення ґрунтів поблизу МК "Азовсталь" оцінено як середній, "ММК ім. Ілліча" — як високий. Дослідження показали, що компоненти довкілля, де відбувається депонування полютантів, підлягають значному техногенному тиску.