Генезис та вік циркону із амфіболіту новокриворізької світи Криворізької сруктури - Степанюк, Л.М.; Бобров, О.Б.; Паранько, І.С.; Пономаренко, О.М.; Сергєєв, С.А. (Мінералогічний журнал, 2011)
За допомогою методів оптичної та електронної мікроскопії вивчено морфологію та анатомію кристалів циркону із амфіболіту нижньої метабазитової частини Криворізької структури. Встановлено, що кристали циркону представлені кількома різними за оптичними характеристиками генераціями. З використанням іон-іонного мікрозонду Shrimp II вивчено уран-свинцеві ізотопні системи різних генерацій циркону. Встановлено декілька різновікових зон росту (генерацій) кристалів циркону: 2,97, 2,83—2,80, 2,03—2,00 і 1,78 ± 0,01 млрд рр. Припущено, що кристалізація перших трьох пов’язана зі структурно-метаморфічними перетвореннями базальтів, ці перетворення відбулись під час закладання Криворізького басейну та формування порід криворізької серії. Кристалізація циркону віком 1,78 ± 0,01 млрд рр., імовірно, пов’язана з ендогенними процесами, що обумовили формування Корсунь-Новомиргородського плутону та уранового зруденіння альбітит-уранової формації.