Комп’ютерне моделювання створення перепаду механічних властивостей на поверхні державки твердосплавного різця в результаті гартування після індукційного паяння - Дутка, В.А. (Сверхтвердые материалы, 2010)
Запропоновано використовувати схему інтенсивного охолодження частини стальної державки твердосплавного різця в процесі гартування після індукційного паяння. За цією схемою охолодження різних частин поверхні державки здійснюється таким чином, щоб отримати в них різний вміст мартенситу для створення перепаду механічних властивостей. Схема проілюстрована на прикладах комп’ютерного прогнозування перепаду механічних властивостей державки зі сталі 35ХГСА твердосплавного різця при гартуванні у водних розчинах полімеру Nа-КМЦ та в мастилі І-20. Показано, що шляхом вибору гартівного середовища та схеми охолодження можна забезпечити високий рівень твердості найбільш зношуваної частини поверхні державки в процесі роботи різця та її високу ударну в’язкість в зоні кріплення різця в інструменті.