Особливості забруднення ґрунтів кадмієм та іншими важкими металами підприємствами кольорової металургії - Яковенко, О.В.; Самчук, А.І.; Кураєва, І.В.; Манічев, В.Й. (Мінералогічний журнал, 2011)
Вивчено забруднені ґрунти навколо підприємств кольорової металургії, визначено вміст кадмію та інших важких металів у них, форми знаходження в цих ґрунтах, сировині та відходах виробництва. Встановлено, що в забруднених ґрунтах метали знаходяться переважно в сорбованій на гідроксидах, органічній і фіксованій формах, а також значно підвищується вміст рухомих форм важких металів.