Зміст і значення понять «взаємодія» та «система» у філософських і правових досліджень - Кваша, О.О. (Держава і право, 2012)
Обґрунтовано, що зміст і значення поняття взаємодії є ключовими під час філософського обґрунтування специфіки детермінації. Будь-яка система є цілісною, в основі своїй має завжди певну структуру та наділена ієрархією причинно-наслідкових зв’язків і взаємодій. Категорія взаємодії є важливою ланкою між поняттями детермінізму (причинності) та системи. Системний підхід застосовується і в юридичній науці. Властивості, які виокремлюються у кримінально-правовому понятті співучасті як системи, збігаються із властивостями системи у філософії.