Причинність і детермінізм: співвідношення понять у філософії та кримінальному праві - Кваша, О.О. (Держава і право, 2012)
Обґрунтовано, що у філософській думці відбулась еволюція поглядів на співвідношення детермінізму та причинності – від визнання причинності єдиною формою детермінізму до розвитку різних видів детермінації. Відповідно й у сучасній кримінально-правовій науці переважає розуміння причинності як однієї з форм детермінізму.